Spring naar de inhoud

Wat is Propolis?

Propolis

Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen.

Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig antibioticum; het werkt bacterie- en schimmeldodend.

Samenstelling
De samenstelling van propolis verschilt per gebied, seizoen, en bijenvolk. De meest gangbare kleur is donkerbruin, maar groen, rood, zwart en wit komen ook voor. Voor het maken van propolis kan een groot aantal substanties worden gebruikt, wat bijdraagt aan de variatie. Vaste grondstoffen zijn balsem (iets meer dan de helft), was (30%), etherische olie 10%, pollen (5%), flavonoïden, lipoïden, eiwitten, suikers, mineralen (Mn, Mo, Ni, Se, Si, Sn, Cr, Co, Cu, Fe, Mg, V, Zn, Ba, Sr, Ti, Al, ...)
Van balsem naar propolis
Om stukjes balsem van bv. populierenknoppen af te breken, gebruiken de bijen hun achterpoten en monddelen. Ze kauwen de stukjes, die bevochtigd worden met speeksel. Hierna worden er met de kaken klompjes van gekneed. De bijen brengen met behulp van hun pootjes de klompjes van de kaken via de tibia (dijbeen) naar de stuifmeelkorfjes. Terwijl de bij al nieuwe stukjes balsem aan het afknabbelen is, worden ondertussen de klompjes balsem in de stuifmeelkorfjes afgeleverd (kruiselings pootjeswerk). De bijen manipuleren de propolis bijzonder handig. Hoewel het materiaal nogal kleverig is, kunnen ze het gemakkelijk bewerken en overbrengen. Het is mogelijk dat tijdens het verzamelen en kauwen van balsem uit klieren nieuwe stoffen aan het speeksel worden toegevoegd om de bewerking mogelijk te maken, maar mogelijk ook om de kwaliteit te verbeteren. Waarschijnlijk is deze bewerking het overgangsstadium van balsem naar propolis.
Dosering: Volwassenen Bij de meeste aandoeningen gebruik je 4 maal daags 4 druppels. Soms moet je wel eens de dubbele dosis gebruiken. Per keer neem je dan twee keer zoveel druppels in.
Kinderen tot en met 3 jaar krijgen per keer één druppel
voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar zijn 2 druppels per keer genoeg
Aan kinderen tussen de 7 en 12 jaar geef je 3 druppels per keer.
Waarschuwing
Het uittesten of toepassen van de hier vermelde recepten gebeurt volledig op uw verantwoordelijkheid. Een aantal personen zijn allergisch voor propolis. Eerst moet u controleren of dit het geval is. Breng hiertoe wat propolistinctuur aan op de huidplooi aan de binnenkant van de arm, ter hoogte van de elleboog. Wrijf de tinctuur open en wacht eventjes. Bij hevige jeuk en rood aanlopen van de huid, is er veel kans op allergie. Verwijder de tinctuur met wat ontsmettingsalcohol.